oblicz punkt przeciecia
damiano: jak obliczyc w ktorym miejscu przetna sie te dwie funkcje:
6y−x+8=0 i x=2y2
11 cze 23:38
Bogdan:
Po pierwsze − funkcje się nie przecinają, mogą się przecinać wykresy funkcji.
Po drugie − w tym zadaniu nie ma wzorów wykresów dwóch funkcji.
12 cze 00:38
damiano: no to jak mam to zrobić

proszę o pomoc

12 cze 10:13
tim: Przekształć wzory funkcji do postaci y = ...
12 cze 10:21
AS: x = 2*y
2 , 6*y − x + 8 = 0
6*y − 2*y
2 + 8 = 0 |

−2)
y
2 − 3*y − 4 = 0
Δ = (−3)
2 − 4*1*(−4) = 9 + 16 = 25
√Δ =
√25 = 5
y1 = (3 − 5)/2 = −1 , y2 = (3 + 5)/2 = 4
x1 = 2*(−1)
2 = 2 , x2 = 2*4
2 = 32
Punkty przecięcia to: A(2,−1) , B(32,4)
12 cze 10:26
tim: Mogę zrobić rysunek?
12 cze 10:30
12 cze 10:32
damiano: wielkie dzieki AS

dzieki Tobie juz wiem rowniez jak podejsc do reszty zadan

Pozdrawiam
12 cze 16:36