rozwiąż równanie
Alicja: Rozwiąż równanie
Gdzie x∊<0,π>.
Męczę się z tym 3 godziny no i nie chce wyjść...
30 sty 18:02
PW: A może uprość sobie życie i zauważ, że mianowniki różnią się o 1, więc może warto podstawić
cos23x+4=u
i znaleźć u?
30 sty 21:56
Alicja: Tzn, za cos
23x podstawiam t.
dochodzę do wyniku
2t
2+9t=0
t(2t+9)=0
t=0 t=−4,5→to odrzucam.
czyli
cos
23x=0
| | π | |
W odpowiedzi mam jeszcze jedno rozwiązanie... x= |
| , ale nie wiem jak dojść |
| | 2 | |
31 sty 18:24
Alicja: odświeżam....
1 lut 15:52
Skipper:
1 lut 16:13
pigor: ... wszystko gra, tylko nie wiem jak ty liczysz(odczytujesz), bo
jeśli
x∊<0;π>, to
cos23x=0 ⇒ cos3x=0 ⇒ 3x=
12π+kπ i k=C ⇒
x= 16π+13kπ i k=0,1,2 ⇔
⇔ (k=0 i x=
16π) lub (k=1 i
16π+
13π) lub (k=2 i
16π+
23π) ⇔
⇔
x∊{16π, 12π, 56π} ,. ...
1 lut 16:40