Dowód indukcyjny
Magda: Udowodnij indukcyjnie :
| | sin nx+x2 | |
sinx + sin2x + ... + sinnx = |
| *sin nx2 |
| | sin x2 | |
Z góry dziękuję za pomoc
30 sty 17:59
Sikorka: ooo, takie samo zadanie mam do zrobienia
30 sty 18:04
Magda: Super, a masz jakiś pomysł jak to rozwiązać ?
30 sty 18:08
Sikorka: NIe

i mam nadzieje ze na jutrzejszym egzaminie sie takie nie trafi

bo jest za trudne
30 sty 18:15
Magda: Ja niestety muszę umieć to rozwiązać

Czy ktoś inny może ma na to pomysł?
30 sty 18:17
PW: Jak to w indukcji.
1. Sprawdzić prawdziwość dla n=1
L=sinx (n=1, to znaczy "sumujemy" jeden składnik)
| | | | 1.x | | | | x | |
P= |
| .sin |
| = |
| .sin |
| =sinx |
| | | | 2 | | | | 2 | |
Wzór jest prawdziwy dla n=1
2. Założenie indukcyjne
Wzór jest prawdziwy dla liczby naturalnej k (dowolnej, na czas dowodu ustalonej), czyli
| | | | k.x | |
(Z) sinx+sin2x+...+sinkx = |
| .sin |
| |
| | | | 2 | |
3. Teza indukcyjna
Wzór jest prawdziwy dla n=k+1, to znaczy
| | | | (k+1).x | |
(T) sinx+sin2x+...+sinkx+sin(k+1)x = |
| .sin |
| . |
| | | | 2 | |
4. Dowód indukcyjny polega na tym, żeby korzystając z założenia (Z) wykazać prawdziwość (T).
Nic trudnego − wystarczy zauważyć, że po lewej stonie (T) jest o jeden składnik więcej niż w
(Z), a więc lewa strona (T) jest równa − na mocy założenia (Z) −
| | k.x | |
| .sin |
| +sin(k+1)x = (tu nie będę odbierał Ci |
| | 2 | |
przyjemności wykazania, że jest to prawa strona (T). − co zakończy dowód indukcyjny − i
wygłoszenia sakramentalnej formułki na koniec.
30 sty 20:46
Magda: Dziękuję za wskazówki

Jeśli mam być szczera to udało mi się samodzielnie dojść do punktu 4, poprzedzające go treści
wydają mi się dość oczywiste, niestety nie za bardzo radzę sobie z tym co nazwałeś
przyjemnością, bo chyba brakuje mi tu jakichś dodatkowych praw działań w trygonometrii.
Może są tu też jakieś rzeczy których zwyczajnie nie wiem. Jestem jeszcze w liceum ale wraz z
grupą 'kumatych' matematyczka stara się nam uchylić rąbka nieco trudniejszej matematyki. Jest
to z zadanie z listy zadań oferowanych przez uczelnię wyższą na którą się wybieram i póki
szukanie granic i robienie innych rzeczy przychodzi mi dość sprawnie to jednak mam problem z
rozwiązaniem tego przykładu

Więc byłabym wdzięczna gdybyś mi przybliżył może jakoś to jak mam udowodnić że jest to prawa
strona tezy
30 sty 22:56