matematykaszkolna.pl
Dowód indukcyjny Magda: Udowodnij indukcyjnie :
  sin nx+x2  
sinx + sin2x + ... + sinnx =

*sin nx2
 sin x2  
Z góry dziękuję za pomoc emotka
30 sty 17:59
Sikorka: ooo, takie samo zadanie mam do zrobienia
30 sty 18:04
Magda: Super, a masz jakiś pomysł jak to rozwiązać ?emotka
30 sty 18:08
Sikorka: NIe i mam nadzieje ze na jutrzejszym egzaminie sie takie nie trafi bo jest za trudne
30 sty 18:15
Magda: Ja niestety muszę umieć to rozwiązaćemotka Czy ktoś inny może ma na to pomysł?
30 sty 18:17
PW: Jak to w indukcji. 1. Sprawdzić prawdziwość dla n=1 L=sinx (n=1, to znaczy "sumujemy" jeden składnik)

1.x+x 
sin

2 
 1.x 
 2x 
sin

2 
 x 
P=

.sin

=

.sin

=sinx

x 
sin

2 
 2 
 x 
sin

2 
 2 
Wzór jest prawdziwy dla n=1 2. Założenie indukcyjne Wzór jest prawdziwy dla liczby naturalnej k (dowolnej, na czas dowodu ustalonej), czyli

k.x+x 
sin

2 
 k.x 
(Z) sinx+sin2x+...+sinkx =

.sin

x 
sin

2 
 2 
3. Teza indukcyjna Wzór jest prawdziwy dla n=k+1, to znaczy

(k+1).x+x 
sin

2 
 (k+1).x 
(T) sinx+sin2x+...+sinkx+sin(k+1)x =

.sin

.

x 
sin

2 
 2 
4. Dowód indukcyjny polega na tym, żeby korzystając z założenia (Z) wykazać prawdziwość (T). Nic trudnego − wystarczy zauważyć, że po lewej stonie (T) jest o jeden składnik więcej niż w (Z), a więc lewa strona (T) jest równa − na mocy założenia (Z) −
 k.x+x 
sin

2 
 k.x 

.sin

+sin(k+1)x = (tu nie będę odbierał Ci
 x 
sin

2 
 2 
przyjemności wykazania, że jest to prawa strona (T). − co zakończy dowód indukcyjny − i wygłoszenia sakramentalnej formułki na koniec.
30 sty 20:46
Magda: Dziękuję za wskazówki emotka Jeśli mam być szczera to udało mi się samodzielnie dojść do punktu 4, poprzedzające go treści wydają mi się dość oczywiste, niestety nie za bardzo radzę sobie z tym co nazwałeś przyjemnością, bo chyba brakuje mi tu jakichś dodatkowych praw działań w trygonometrii. Może są tu też jakieś rzeczy których zwyczajnie nie wiem. Jestem jeszcze w liceum ale wraz z grupą 'kumatych' matematyczka stara się nam uchylić rąbka nieco trudniejszej matematyki. Jest to z zadanie z listy zadań oferowanych przez uczelnię wyższą na którą się wybieram i póki szukanie granic i robienie innych rzeczy przychodzi mi dość sprawnie to jednak mam problem z rozwiązaniem tego przykładuemotka Więc byłabym wdzięczna gdybyś mi przybliżył może jakoś to jak mam udowodnić że jest to prawa strona tezy emotka
30 sty 22:56