proszę o wskazówki
Asia: Jak obliczyć cos80stopni?
30 sty 17:47
Bogdan:
można odczytać z tablic
30 sty 17:57
PuRXUTM:
30 sty 17:57
PW: Jeżeli pytasz poważnie − jak to wyliczyć − to podpowiem.
sin60° = sin(3.20°)
Z tej zależności po długich i ciężkich cierpieniach można (?) wyliczyć wartości funkcji
trygonometrycznych kąta 20° (zastrzegam że nigdy tego nie robiłem i nie mam ochoty na takie
rachunki, nawet nie wiem czy takie równania dadzą się rozwiązać "ręcznie").
cos80°=cos(4.20°).
Ale pomysł jest.
30 sty 21:52
ICSP: wystarczy zauważyć że :
cos(240) = cos(3 * 80)
i już dalej idzie bez problemów
30 sty 21:57
PW: 
No pięknie, o wiele prościej. Ale nie liczmy, może Asi wcale to nie jest potrzebne.
30 sty 22:25