geometria
renia: wysokośc trójkąta równoramiennego ma długośc 10 cm ,a kąt między ramionami ma miarę 100
stopni,oblicz pole trójkąta z dokładnością do 1 mm.
11 cze 20:55
tim:

Masz trójkąt równoboczny i jak podzielisz go wysokością powstaną kolejne dwa trójkąty
prostokątne równoboczne. Z tg α oblicz a, a potem podstawę. Oblicz pole z wzoru =
11 cze 22:56
renia: jak obliczyc z tgα
11 cze 23:05
tim: Mialaś trygonometrię?
11 cze 23:06
tim:

Po obróceniu trójkąta masz dane:
α = 50
h = 10
| | a | |
z tg 50 = |
| = 1,1917535 oblicz a, potem oblicz 2a oraz pole i zaokrąglij odpowiednio. |
| | 10 | |
11 cze 23:08
renia: nie miałam a muszę to zrozumiec
11 cze 23:19
tim: To jak nie miałaś, i musisz to zrozumieć, to musisz poczytać o tym a tak w ogóle która klasa?
12 cze 09:35