matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
geometria
renia:
przekątna prostokąta o długości 25m tworzy z bokiem kąt 47 stopni .oblicz obwód tego prostokąta
11 cze 17:54
Eta:
Policz tak: a −−−− długość prostokąta , a >0 b −−− szerokość prostokąta , b>0
a
= sin47
o
25
b
= cos47
o
25
to: a = 25 *sin47
o
b = 25*cos47
o
Ob= 2a + 2b odczytaj z tablic sin47
o
i cos47
o
podstaw i policz obwód.
11 cze 20:08
renia:
dzięki
11 cze 20:52