dowód
***pola***: 30. czy to jest poprawny dowód?
Wykaż że jeśli x+y+z=0⇒xy+yz+zx≤0
robię tak:
xy+yz+zx≤0
x(y+z)+yz≤0
|
z zał. indukcyjnego: y+z=−x
−x2+y(−x−y)≤0
−x2−xy−y2≤0
−(x2+xy+y2)≤0
tylko jak to uzasadnić słownie, trzeba jakiś komentarz? jaki? czy to poprawny dowód?
11 cze 13:51
Basia:
1. to nie jest dowód indukcyjny (nie dotyczy liczb naturalnych)
2. dlaczego Twoim zdaniem x2+xy+y2≥0 ?
x2+2xy+y2 jak najbardziej
dowód:
x+y+z=0
(x+y+z)2=0
(x+y+z)2 = x2+y2+x2+2(xy+xz+yz)
x2+y2+x2+2(xy+xz+yz)=0
x2+y2+x2= −2(xy+xz+yz)
x2+y2+x2≥0
−2(xy+xz+yz)≥0 /:(−2)
xy+xz+yz<0
c.b.d.o.
11 cze 14:02
b.: Dowód Poli jest też poprawny (no, po skasowaniu słowa ,,indukcyjnego''),
trzeba jednak uzasadnić lepiej tą ostatnią linijkę. np. tak:
x2+xy+y2 = x2+xy+y2/4 + (3/4)y2 = (x+y/2)2 + (3/4)y2 ≥ 0
albo jakoś tak:
dla ustalonego y mamy funkcję kwadratową f(x)=x2+xy+y2, liczymy Δ=y2−4y2=−3y2≤0, skąd
f(x)≥0. (ale wolę uzasadnienie powyżej)
P.S. Masz na imię Pola czy to zdrobnienie albo jakiś pseudonim?
11 cze 22:34
tim: A mam pytanie, skąd wzięło się: x2+xy+y2 = x2+xy+y2/4 + (3/4)y2
11 cze 22:40
b.: 1 = 1/4 + 3/4, stąd się wzięło
11 cze 23:40
tim: Aaaaaaaaaaaaaaaa, bo czwórka dotyczy tylko y
2
12 cze 09:34