W = √4x2+12x+9 + 2*√x2−12x+36 = √(2x+3)2 + 2*√(x−6)2 = |2*x + 3| + 2*|x − 6|
x dla x ≥ 0
Przypominam: |x| =
−x dla x < 0
Miejscami zerowymi wyrażeń w wartościach bezwzględnych są −3/2 i 6
Wobec tego rozpatrzyć należy przedziały (−∞,−3/2),<−3/2,6>, (6,∞)
W (−∞,−3/2) wyrażenie 2*x + 3 przyjmuje wartości ujemne,wobec tego |2*x + 3| = −(2*x + 3) =
−2*x − 3
w tym samym przedziale wyrażenie x − 6 przyjmuje też wartości ujemne czyli |x − 6| = −(x − 6) =
−x + 6
W = −2*x − 3 + 2*(−x + 6) = −2*x − 3 − 2*x + 12 = −4*x + 9
W (−3/2,6) wyrażenie 2*x + 3 przyjmuje wartości dodatnie,wobec tego |2*x + 3| = 2*x + 3 = 2*x +
3
w tym samym przedziale wyrażenie x − 6 przyjmuje wartości ujemne czyli |x − 6| = −(x − 6) = −x
+ 6
W = 2*x + 3 + 2*(−x + 6) = 2*x + 3 − 2*x + 12 = 15
W (6,∞) wyrażenie 2*x + 3 przyjmuje wartości dodatnie,wobec tego |2*x + 3| = 2*x + 3
w tym samym przedziale wyrażenie x − 6 przyjmuje też wartości dodatnie czyli |x − 6| = x − 6
W = 2*x + 3 + 2*(x − 6) = 2*x + 3 + 2*x − 12 = 4*x − 9
Przedział w zadaniu zawiera się w przedziale (−3/2,6), tym samym wartość wyrażenia
wynosi 15 dla każdego x z przedziału.
Znowu mam z głowy podawanie uzasadnienia do tego zadania .
Miłego dnia!
. Ja jednak podam rozwiązanie tego zadania, mimo, że As już to zrobił.
Nie wiem czemu ?..... nie spojrzałam ,że to As je podał
Wykonujemy tylko te działania i obliczenia, które są potrzebne do rozwiązania zadania.
| 3 | ||
y = |2x + 3| + 2|x − 6| ⇒ y = 2|x + | | + 2|x − 6|. | |
| 2 |
| 3 | ||
Dla x ∊ (−1, 5) ⊂ (− | , 6>: y = 2x + 3 − 2x + 12 ⇒ y = 15 co należało wykazać. | |
| 2 |
...... i o to chodziło!
bez zbędnych .....dodatkowych obliczeń.