Prawdopodobieńswo, 3 zadania
sylla: Prawdopodobieństwo! 3 zadania!
1.W urnie są 3 kule białe, 2 zielone i 1 czerwona.Losujemy trzykrotnie bez zwracania po jednej
kuli. jakie jest prawdopodobieństwo wylosowania 2 kul tego samego koloru i trzeciej innej?
2.Doświadczenie polega na 10−krotnym rzucie monetą. jakie jest prawdopodobieństwo wyrzucenia
orła co najmniej 2 razy
3.A i B to zdarzenie przestrzeni Ω. Oblicz P(A⋀B), P(A−B), P(A'⋀B) jeśli P(A)=0,3, P(B')=0,75
oraz P(A∪B)=1/2
30 sty 14:27
Skipper:
Zadanie 1
W tym zadaniu łatwiej jest określić przwdopodobieństwo zdarzenia przeciwnego
czyli 3 kule białe .. i chyba wszystko jasne −
30 sty 14:33
Skipper:
a drugim też łatwiej przeciwne ... czyli 10 i 9 razy reszka
30 sty 14:35
sylla: tylko ja potrzebuję dokładne rozwiązania tego zadania, z tego co mi się wydaje to pierwsze
zadanie jest z drzewkiem stochastycznym czyli tzw. doświadczenie losowe wieloetapowe
30 sty 14:36
Skipper: ... w tym pierwszym oczywiście odpada jeszcze układ 1+1+1
30 sty 14:39
sylla: nic nie rozumiem z tego co napisałeś/łaś
30 sty 14:51