geometria analityczna
Alois~: doszłam do takiej postaci wziełam do ()
2 i wychodzi mi dziwnie.. mógłby ktoś to rozpisać?
| | |√3 r − r − 2(1 + √3) | | |
r = |
| |
| | √4 | |
30 sty 14:25
Mati_gg9225535: na pewno do tego momentu jest dobrze?
30 sty 14:33
Artur_z_miasta_Neptuna:
a co to w ogóle jest
30 sty 14:34
Alois~: to jest takie zadanko :
wyznacz wspolrzedne srodka okregu stycznego do prostej o rownaniu y=
√3x−2−2
√3
i jednoczesnie stycznego do dodatnich polosi ukł wspolrzednych
30 sty 14:46
Bogdan:
dotąd jest dobrze,
dalej:
r(
√3 − 1) − 2(1 +
√3) = −2r lub r(
√3 − 1) v− 2(1 +
√3) = 2r i r > 0
2r + r(
√3 − 1) = 2(
√3 + 1) lub −2r + r(
√3 − 1) = 2(
√3 + 1)
r(2 +
√3 − 1) = 2(
√3 + 1) lub r(−2 +
√3 − 1) = 2(
√3 + 1)
| | 2(√3 + 1) | | 2(√3 + 1) | |
r = |
| = 2 > 0 lub r = |
| < 0 sprzeczne |
| | √3 + 1 | | √3 − 3 | |
30 sty 14:57
Alois~: dzięki
Bogdan
30 sty 15:02