Calka
Lubie placki: Nie ma pojecia jak rozwiazac taka calke ∫sinxcos6xdx.
Pomoze ktos
30 sty 13:51
Artur_z_miasta_Neptuna:
t = cosx
dt = .... dx
30 sty 13:53
Lubie placki: Tak za wtedy bedzie dt=−sinxdx
dx=dt/−sinx
A co potem zrobic z t6
30 sty 13:56
Joanna: scałkować banalnym wzorem na xa
30 sty 14:02
PW: Ło matko, powtórz wzory na pochodną funkcji złożonej. Przecież tu aż wyje: cosinus i jego
pochodna (−sinus), czyli pierwszy odruch − to jest pochodna funkcji złożonej, dopisać
brakujące współczynniki i już. Nawet ta ceremonia podstawiania nie jest konieczna (za łatwy
przypadek). U mnie od dzieciństwa wytworzył się taki schemat myślenia:
(cos7x)'=7cos6x.(cosx)' = −7cos6xsinx
I "od prawej do lewej" to całka.
30 sty 14:30