Funkcja kwadratowa
fev: Prosiłbym o pomoc w zadaniu;
Dla jakich wartości parametru m zbiorem wartości funkcji f(x)=(1−m2)x2+(2m+4)x−1 jest zbiór
(−∞;2>?
30 sty 13:47
Dominik: a < 0
yw = 2
30 sty 13:58
Mat: to znaczy że ramiona paroboli są skierowane w dół
1−m2<0 i że wierzchołek ma współrzędne ( p, 2 )
30 sty 13:59
fev: Wynikiem jest: 1−(3√2/2), 1+(3√2/2)
Dzięki za podpowiedź, spróbuję rozwiązać
30 sty 14:01
Mat: pamiętaj też że 1−m2≠0 żeby to była f. kwadratowa
30 sty 14:03
Dominik: jesli cos jest mniejsze od zera to zerem na pewno nie jest...
30 sty 14:04
Mat: jasne ale w niektórych zadaniach rozpatrujesz dwa przypadki więc nie zaszkodzi taki zapis
30 sty 14:07
pigor: ... czyli np. tak :
| | 2m+4 | |
a<0 i xw=−b2a=2 ⇔ 1−m2<0 i − |
| =2 ⇔ |
| | 2(1−m2) | |
| | m+2 | |
⇔ m2>1 i |
| =2 ⇔ |m|>1 i m+2= 2m2−2 ⇔ (m<−1 lub m>1) i 2m2−m−4=0 ⇔ |
| | m2−1 | |
i brzydka Δ , dalej mi się nie chce ...
30 sty 14:08
fev: Wyszło. Dziękuję za pomoc
30 sty 14:08
Dominik: musialo wyjsc. narysuj sobie parabole ktora spelnia zalozenia a < 0 i y
w = 2. jak byk widac,
ze jej zbiorem wartosci jest wlasnie cos takiego.
30 sty 14:10
fev: pigor; błędne rozwiązanie, przyjąłeś, że X
w=2, natomiast Y
w=2. Wiem co mówię, liczyłem to i
to
30 sty 14:10
pigor: no tak , niestety, ale dzisiaj drugi raz w ciągu 1/2 godziny skompromitowałem się, nie wiem ale
co innego myślę a co innego robię, czas przyhamować .
31 sty 00:03