Rozwiąż nierówności(wielomiany)
wajdzik: Zadanie. Rozwiąż nierówność:
b)3x
3+3x
2+4x+4>0
3x
2(x+1)+4(x+1)>0
(x+1)(3x
2+4)>0
(x+1)({3}x+2)({3})x−2)>0
x
1= −2{3}/3
x
2= −1
x
3= 2{3}/3
Narysowałem oś OX i zaznaczyłem po czym wyszło:
W(x)>0 ⇔ x∊ (−2{3}/3; −1) U (2{3}/3, +
∞)
Odpowiedź ta jednak się nie zgadza z wynikiem z końca podręcznika.
Wynik: x∊(1, +
∞)
Proszę o sprawdzenie tego zadania.

Z góry dziękuję!
30 sty 13:43
ICSP: 3x
4 + 4 ≠ (
√3x+2)(
√3x−2)
30 sty 13:43
Mat: (x+1)(3x2+4)>0
co zrobiłeś z drugim nawiasem dalej?
30 sty 13:45
wajdzik: No tak, tam jest błąd.
Dzięki wielkie
30 sty 14:01
wajdzik: Ale jeszcze jedno ale, bo z 3x4+4 nie będe korzystał, więc zostaje mi (x+1) czyli
x=−1 i W(x)>0 ⇔ x∊ (−1, +∞) a w odpowiedziach jest:x∊(1, +∞)
30 sty 14:04
Mat: jakie 3x
4 ? sprawdź czy przykład jest ok
30 sty 14:17
ICSP: błąd w odpowiedziach. 0 też przecież pasuje
30 sty 14:48