Badanie homomrfizmu bardzo pilne !
patka: Witam, jutro mam egzamin a wogóle nie rozumiem homomorfizmów

Mam np. takie zadanie:
Zbadać czy jest homomorfizmem:
T(x,y,z)= (2z−y
2, 3x−2y+4), T: R
3 −> R
2
zadanie mam rozpisane ale kompletnie nie rozumiem na jakiej zasadzie to się dodaje sprawdza
itp, bardzo proszę o pomoc !
30 sty 13:24
Godzio:
Jakie warunki spełnia homomorfizm ?
30 sty 13:58
Godzio: Niech:
a = (x1,y1,z1)
b = (x2,y2,z2)
i c ∊ R
wówczas muszą byś spełnione dwa warunki:
T(a + b) = T(a) + T(b) oraz T(c * a) = c * T(a)
Sprawdzając drugi warunek:
T(c * a) = T(c * (x1,y1,z1)) = T(cx1,cy1,cz1) = (2cz1−c2y1,3cx1 − 2y1+4), a to widać
że jest różne od c * T(a) (chociażby przez c2, albo przez "wolną" 4). Wypada jeszcze podać
kontrprzykład:
c = 0
T(0 * a) = (0,4)
0 * T(a) = (0,0) ≠ (0,4)
30 sty 14:03
PW: To proste, jeżeli rozumie się definicję homomorfizmu.
A. Obraz sumy dwóch elementów musi być równy sumie obrazów.
1. Bierzesz więc dwa dowolne elementy, dodajesz je i szukasz obrazu tej sumy w przekszt. T.
2. Teraz inaczej: szukasz obrazu pierwszego elementu w przekształceniu T, obrazu drugiego
elementu w tym samym przekształceniu i dopiero sumujesz.
Jeżeli 1. i 2. dały ten sam wynik, to T jest homomorfizmem.
Trochę za wcześnie to napisałem, bo jeszcze trzeba sprawdzić
B. jak zachowa się obraz iloczynu − czy będzie iloczynem obrazu dla dowolnego elementu
(x,y,z) i dowolnej liczby k.
30 sty 14:17
PW: Ja tu się grzebię, a
Godzio już rozwiązał
30 sty 14:19