fibonacci
renta: mam taki problem i nie wiem jak to wykazac: wykaz następującą własność Fibonacciego:
∑Fk=Fn+2 − 1
30 sty 13:16
PW: Co mają wspólnego k i n?
30 sty 13:18
Artur_z_miasta_Neptuna:
proponuję indukcyjnie
30 sty 13:23
renta: tak wiem ale nie wiem jak to zapisac a pozniej z tego zapisania nie wiem jak obliczyc

mógłbyś mi pomóc?
30 sty 13:24
renta: od k=0 do n SIgma ma byc
30 sty 13:31
Artur_z_miasta_Neptuna:
n=0
n=1
F0 = F1 + F0 − 1 = F2 − 1
F0 + F1 = 2 = 3 −1 = F3 − 1
n=m (oraz n = m−1)
∑m Fi = Fm+2 − 1
n = m+1
∑m+1 Fi = Fm+1 + ∑m Fi = Fm+1 + Fm + ∑m−1 Fi = Fm+2 + Fm+1 − 1 =
= Fm+3 − 1
c.n.w.
30 sty 13:39
renta: o dziekuje
30 sty 14:01