| sc | ||
vśr= | ||
| tc |
| v1 | ||
t1= | ||
| AB |
| v2 | ||
t2= | ||
| BA |
| 1 | ||
v1=50km/h ⇒ s=50t1 ⇒t1= | s | |
| 50 |
| s | ||
v1= | ||
| t1 |
| 1 | ||
v2=20km/h ⇒ s=20t2 ⇒t2= | s | |
| 20 |
| s | ||
v2= | ||
| t2 |
| 2s | 2s | 2s | 200 | |||||||||||||||||||||||
vśr= | = | = | = | km/h | ||||||||||||||||||||||
| t1+t2 |
|
| 7 |
| 2*50*20 | 100*20 | 200 | ||||
vśr= | = | = | ≈ 28,57 ≈ 29kmh i to jest | |||
| 50+20 | 70 | 7 |
nie podoba, to licz sobie np.
tak :
| 2s | 2s | |||||||||||||||
vśr= | = | = rozszerz "ułamek" przez 100s = | ||||||||||||||
| t1+t2 |
|
| 200 | ||
= | = ... ![]() | |
| 2+5 |