matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
kosinus kąta 3x
Nienor:
cos3α=Re(cos3α+isin3α)=Re(cosα+isinα)
3
=Re(cos
3
α+3cos
2
α*isinα+3(isinα)
2
cosα+(isinα)
3
)= Re(cos
3
αα+3cos
2
α*isinα−3sin
2
αcosα−isin
3
α)=cos
3
α−3sin
2
αcosα
30 sty 13:05