Rekurencje
Rafal: a
n=a
n−1+3n+4
a
n−a
n−1=3n+4 3n+4=f(n)
a
n−a
n−1=0
Równanie charakterystyczne a
n=x
n
x
n−x
n−1=0 / x
n−1
x−1=0
x=1
Przewidujemy rozwiązanie ogólne a
no=a*1
n=a
Przewidujemy rozwiązanie szczególne a
ns
f(n) jest wielomianem stopnia d, a a
no jest wielomianem stopnia k. Przewidywane rozwiązanie
będzie postaci a
ns=n
k+1(cdnd+cd−1nd−1+...+c1n+c0) TO WYRAŻANIE NA
CZERWONO JEST TO WIELOMIAN STOPNIA d.
U nas w przykładzie wyżej f(n) jest wielomianem stopnia 1, a a
no jest wielomianem stopnia 0.
Czyli przewidujemy a
ns=n
0+1(bn+c)=n(bn+c)=bn
2+cn
Ostateczne przewidywanie a
n=a
no+a
ns=a+bn
2+cn
a
0=1
a
1=8
a
2=18
a
3=31
dla n=0 1=a
dla n=1 8=a+b+c
dla n=2 18=a+4b+2c
| | 3 | | 11 | |
Po rozwiązaniu układu równań otrzymujemy a=1 b= |
| c= |
| |
| | 2 | | 2 | |
Sprawdzenie
a
3=31
dla n=3
| | 3 | | 11 | | 27 | | 33 | | 60 | |
a3= |
| *32+ |
| *3+1= |
| + |
| +1= |
| +1=31 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
Więc wszystko się zgadza