Rozwiąż nierówność wielomianu
wajdzik: Witam,
Zadanie.
Rozwiąż nierówności:
c)(x
2+4x+4)(x
2+x)>0
Obliczam pierwszą Δ
Δ=16−16=0
x
0 = −4/2=−2 − miejsce zerowe
I teraz mam problem, nie wiem czy dobrze myślę.
Obliczam drugą Δ i..
Δ=1−3=−2 < 0 −> brak pierwiastków. Z tyłu pdr. wynik to: x∊(−
∞,−1) U (0,+
∞)
Coś tu musiałem pokręcić LUB jak zawsze mam błąd z tyłu pdr.

Z góry dziękuję!
30 sty 12:36
pigor: ... cóż, a ja widzę to tak :
c)
(x2+4x+4) (x2+x) >0 ⇔ (x+2)
2 x(x+1) >0 i rysujesz oś Ox z punktami :
−2 (dwukrotny, dlatego odbijasz krzywą) , −1 , 0 ⇔
x∊(−∞;−2)U(−2; −1)U(0;+⇔) . ...
30 sty 12:42
lucek: W drugim rownaniu x2+x mozesz wylaczyc x
30 sty 12:46
Ola: Nierownosc wyglada tak
x(x+1)(x+2)2 >0
Zaznaczas na osi 0, −1 i −2 i wychodzi Ci ze
Funkcja jest >0 dla x⇒(nalezacych do przedzialu?) (−∞;−2) u (−2;−1) u (−1;∞)
30 sty 12:47
Ola: No
30 sty 12:48
wajdzik: Dzięki wielkie, tym sposobem jest szybciej i na pewno jest on dobry.
30 sty 12:52