Sprowadź do najprostszej postaci
mppb: Sprowadź do najprostszej postaci:
√13 − 4√3 − √7−4√3
30 sty 12:36
pigor: ..., np. tak:
√13−4√3 − √7−4√3= √12−4√3+1 −
√3−4√3+4=
=
√ (2√3)2− 2*√3*1 +12 −
√(√3)2− 2*√3*2 +22=
=
√(2√3−1)2−
√(√3−2)2= |2
√3−1|− |
√3−2| = 2
√3−1−(−
√3+2)=
= 2
√3−1+
√3−2 =
2√3−3 . ...
30 sty 12:56
mppb: Próbowałam w ten sposób:
13 − 4√3 = 3 − 4√3 + 4 + 6 = (√3 − 2)2 + 6
zatem √13 − 4√3 − √7 − 4√3 = √(√3 − 2)2 + 6 − √(√3−2)2 ale nie wiem, co z tym
pierwszym pierwiastkiem...
30 sty 12:59
mppb: ooo nie zauważyłam tego − Dziękuję pigor
30 sty 13:01