rozwiąż równanie
Jareq: | | (x+2)2(x−4)(−2x2+3x−15) | |
a) |
| ≥0 |
| | (x+2)(x+3) | |
| | (x+2)(4−x)(−2x2+3x−15) | |
b) |
| ≥0 |
| | (x+23)(x+33) | |
wie ktoś jak to ugryźć?
30 sty 12:34
Jareq: prosił bym o pomoc, dziś wieczorem mam zaliczenie i te przykłady na pewno się pojawią...
30 sty 13:24
Dominik: dziedzina, pomnozyc razy kwadrat mianownika i masz zwykla nierownosc wielomianowa...
30 sty 13:39
Jareq: Ahaa teraz rozumiem

dziękuje bardzo za pomoc
30 sty 13:50
Dominik: dla pewnosci zapisz obliczenia, sprawdzimy. lepiej zebys to zaliczyl.
30 sty 13:59
Jareq: a) Więc dziedzina do R−{−2,−3}
| (x+2)2(x−4)(−2x2+3x−15) | |
| ≥0 / ()2 |
| (x+2)(x+3) | |
(x+2)
2(x−4)(−2x
2+3x−15)(x+2)(x+3) ≥0
(x+2)
2 = x
2+4x+4
(x−4)=4
(−2x
2+3x−15)=delta ujemna więc brak miejsc zerowych
30 sty 14:21