Funkcja wielu zmiennych je,sli mógl by mi ktoś pomuc to była bym wdzieczna
Ewa: F(x,y)= x3 −2y3 −3x+6y
Mam problem z wyznaczeniem pkt stacjonarnych w odp mam że sa to pkt 1,4 4,1 1,−4
−4,−1
a mi wychodza (1.1) (1,−1)(−1, −1)(−1 1)
30 sty 12:09
Aga1.: Mogę pomóc(wychodzi mi tyle co Tobie, tylko nie wiem, czy te punkty noszą taką nazwę.)
A jakie jest polecenie?
F'x(x,y)=3x2−3 i F'y(x,y)=−6y2+6
Przyrównujemy znalezione pochodne do 0.
W punktach (1,1), (−1,−1) (1,−1), (−1,1) mogą , ale nie muszą wystąpić ekstrema lokalne.
30 sty 12:31