zadanie z prędkością
duo: Samochód przebył 3/4 trasy ze średnią prędkościa 60 km/h. Średnia prędkość samochodu na całej
trasie była równa 64 km/h. z jaką prędkością samochód przejechał pozostałą część trasy?
30 sty 12:09
pigor: ... , otóż, np. tak : niech na drodze s
x= ? − szukana szybkość
(prędkość średnia), to
| | 34s | | 14s | | s | |
t1+t2= t ⇔ |
| + |
| = |
| / * 4s ⇔ |
| | 60 | | x | | 64 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
⇔ |
| + |
| = |
| / * 80x ⇔ 4x+80= 5x ⇔ x=80kmh . ..  |
| | 20 | | x | | 16 | |
30 sty 12:31
duo: Dzięki serdeczne pigor. Pozdrawiam.
30 sty 12:51