oblicz nierówność z modułem.
zdziszek: Witam.
Zastanawiam się nad rozwiązaniem poniższej nierówności:
|X+1−|X+3||>2
Wychodzi mi, że owa nierówność nie ma rozwiązania, ale profesor uparł się, że jednak ma.
Może gdzieś popełniam błąd?
Proszę o pomoc.
Za odpowiedzi Dziękuję.
30 sty 12:09
Artur_z_miasta_Neptuna:
dla x>−3
|x+1 −|x+3| | = |x+1 −x − 3| = |−2| = 2
brak rozwiązań
dla x<−3
|x+1 −|x+3| | = |x+1 −( −x − 3)| = |2x + 4| = 2|x+2| = 2*(−x−2) = −2x−4
−2x−4 > 2 ⇔ −6 > 2x ⇔ x<−3 i co
30 sty 12:22
30 sty 12:44
PW: Może w treści zadania jest "≥", a nie ">".
A może profesor chce odpowiedzi "rozwiązaniem nierówności jest zbiór pusty"?
30 sty 12:55
pigor: ... no to może jeszcze ja, np. tak :
|x+1−|x+3|| >2 ⇔ x+1−|x+3|<−2 lub x+1−|x+3| >2 ⇔ |x+3|>x+3 lub |x+3|< x−1 ⇔
⇔ ładnie z wykresu ⇔
x<−3 lub x∊∅ ⇔
x∊(−∞;−3), a więc prof. ma rację . ...
30 sty 13:08
Aga1.: Ix+1−Ix+3II>2
x+1−Ix+3I>2 v x+1−Ix+3I<−2
Ix+3I<x−1
x+3<x+1 i x+3>−x+1 v ( brak rozwiązań lub x<−3)
brak rozwiązań i .....
z tego wychodzi ,że brak rozwiązań
Ostatecznie x<−3.
30 sty 13:12
zdziszek: Jest ">", sprawdzałem.
Pytał o rozwiązanie w przedziale liczb dodatnich (czy istnieje).
Potem zapytał o przedział liczb ujemnych, nie wiedziałem, bo utrzymywałem, że jest brak
rozwiązań.
Stwierdzenie, że przedział liczb ujemnych jest rozwiązaniem równania jest troszkę
nieprecyzyjny.
Ale sam tego nie obliczyłem.
Teraz wiem, gdzie robiłem błąd.
Oj tam

Byle zaliczyć.
30 sty 13:16