łamigłówka
Klemka: jakie działania wykonać na trzech jedynkach tak aby wynik końcowy wyniósł 6, bez użycia
żadnej dodatkowej liczby
coś na zasadzie
2 + 2 + 2 = 6
lub
3*3 −3 =6
30 sty 11:59
Aga1.:

A może coś takiego?
30 sty 12:12
Klemka: hahahah, niestety nie
30 sty 12:13
Dominik: mnozenie odpada, bo 1 jest elementem neutralnym mnozenia. czyli pozostaje nam
dodawanie/odejmowanie. z 3 jedynek mozna uzyskac najwiecej 1 + 1 + 1 = 3.
nie wydaje mi sie, zeby lamiglowka miala rozwiazanie.
30 sty 12:19
Aga1.: @Klemka, znasz rozwiązanie?
30 sty 12:39
moron: 1*6+1*6−1*6
30 sty 12:41
PW: ale te trzy jedynki zostały użyte dwa razy, więc nie o to idzie?
30 sty 12:51
PW: A może dowcipny autor zadania przez "trzy jedynki" rozumie "111"?
Wtedy znam odpowiedź:
| | | | 111 | | 111 | | 111 | | 111− |
| + |
| + |
| | | | 111 | | 111 | | 111 | |
| |
|
| |
| | | 111 | | 111 | | 111 | |
| + |
| + |
| | | 111 | | 111 | | 111 | |
| |
podzielić przez
| | 111 | | 111 | | 111 | | 111 | | 111 | |
( |
| + |
| + |
| )( |
| + |
| ) |
| | 111 | | 111 | | 111 | | 111 | | 111 | |
(nie mieści się w tym edytorze w jednej linii, więc trudno inaczej zapisać).
30 sty 13:39
Kamcio :) : (1+1+1)! =3!=2*3=6
30 sty 13:41
Kamcio :) : jestem miszczem heh
30 sty 13:41
Dominik:
30 sty 13:43
PW: No!
30 sty 13:44
PW: A teraz Ci powiem, dlaczego marna jest szansa, żeby matematyk znalazł tę Twoją odpowiedź.
Silnia to nie jest działanie w zbiorze liczb naturalnych, to raczej skrótowy zapis mnożenia
(oszustwo wyszło na jaw gdy podałeś odpowiedź: użyłeś drugiej liczby − dwójki), tak samo jak
| | | |
| nie jest działaniem, ale skrótowym zapisem takiego dziwnego ułamka. |
| | |
Działania w zbiorze liczb rzeczywistych to dodawanie i mnożenie.
30 sty 13:54
Dominik: @PW, czyli mozna powiedziec, ze prawidlowo matematycznie zinterpretowalem polecenie, tak? (post
12:19)
30 sty 13:57
Kamcio :) : tak, ale to łamigłówka. wszystkie chwyty dozwolone
30 sty 14:12
Kamcio :) : poza tym, nie da się znaleźć (jak Dominik stwierdził) opcji z mnożeniem/dodawaniem więc można
przyjąć moje rozwiązanie albo stwierdzić że zadanie nie ma rozwiązań, jak kto uważa. Takie
łamigłówki są zwykle po to żeby jednak je rozwiązać, więc uważam że 3! jest jak najbardziej
poprawnym rozwiązaniem, pozdrawiam
30 sty 14:14
PW: @Dominik: matematycznie prawidłowo. Łamigłówki to domena dowcipnisiów, nie mamy szans.
30 sty 14:22