Całka potrójna
Bartek: ∫∫∫xy/z2 1/9≤x2+y2+z2≤1/4 x≥0 y≤0 z≤0
30 sty 11:40
Bartek: Jest ktoś w stanie mi pomóc?
30 sty 13:23
Godzio:
Znasz współrzędne sferyczne ?
30 sty 13:34
Bartek: tak znam x=rsnin(teta)cos(fi) y=rsin(teta)sin(fi) z=rcos(teta) jakobian=r2sin(tata)
30 sty 13:37
Godzio:
I po wstawieniu jakie wychodzą przedziały dla promienia i kątów ?
30 sty 13:39
Bartek: popraw mnie jak co z przedziałami
1/3≤r≤1/2
−π/2≤fi≤0
π≤teta≤3/2π
30 sty 13:43
Godzio:
Jest ok, problem z liczeniem całki jakiś jest ?
30 sty 13:47
Bartek: Narazie nie ,jestem w trakcie liczenia
30 sty 13:49
Bartek: Jeżeli mam coś takiego : r2cos∅sin∅∫(1−cos2δ)/cos2δ = ...∫(1−t)/tdt i dalej nie wiem
jak całkę obliczyć
30 sty 14:17
Bartek: t=cos2(Teta)
dt=−sin2(teta)
30 sty 14:17