Naszkicuj wykresy wielomianów.
wajdzik: Zad. Naszkicuj wykresy wielomianów.
b) W(x)=5x
3−4x
2
c) W(x)=−x
3−1
Mam tutaj takie dwa przykłady które nie za bardzo wiem jak policzyć. Mógłby ktoś je zrobić oraz
wytłumaczyć? Byłbym niezmiernie wdzięczny.

Pozdrawiam
30 sty 11:11
Skipper:
b)
W(x)=5x2(x−4/5)
... znasz miejsca zerowe ... krotności ... więc w czym problem ?
30 sty 11:16
Skipper:
c)
W(x)=−(x
3+1)=−(x+1)(x
2−x+1)
... i chyba też wszystko jasne −
30 sty 11:18
wajdzik: b)
Teraz mam coś takiego:
5x
2=0 V x−4/5=0 ⇔ x=0 V x=4/5
Dobrze?
30 sty 11:22
30 sty 11:26