zbadaj niezależność zdarzeń - sprawdzicie ?
Ola: Rzucamy dwa razy kostką do gry. Czy niezależne są następujące pary zdarzeń.
a) A− w pierwszym rzucie wypadła liczba oczek większa od 4
B − suma oczek w oby rzutach jest podzielna przez 5
A− (5,1)(5,2)(,5,3)(5,4)(5,5)(5,6)(6,1)(6,2)(6,3)(6,4)(6,5)(6,6)
B (1,4)(2,3)(5,5)
| | 1 | | 1 | | 1 | |
P(A)* P(B) = |
| * |
| = |
| |
| | 3 | | 12 | | 36 | |
skoro P(A∩B) = P(A)* P(B) to zdarzenia są niezależne, odpowiadając na pytanie w poleceniu TAK
b) A − w obu rzutach wypadła nieparzysta liczba oczek
B− w drugim rzucie wypadła liczba oczek podzielna przez 3
A (1,3)(1,5)(3,5)
B(1,3)(2,3)(3,3)(4,3)(5,3)(6,3)(1,6)(2,6)(3,6)(4,6)(5,6)(6,6)
| | 1 | | 1 | | 1 | |
P(A) *P(B) = |
| * |
| = |
| |
| | 12 | | 3 | | 36 | |
P(A) *P(B)≠ P(A∩B) więc zdarzenia nie są nie zależne, odpowiadając na pytanie z polecenia NIE
a odpowiedzi mówią inaczej, źle rozumiem pytanie czy coś robię nie tak ?
proszę o pomoc