wartość bezwgzlędna
iLoveMath: wartość bezwgzlędna
| | ⎧ | x dla x≥0 | |
| może mi ktoś wytłumaczyć dlaczego |x|= | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −x dla x<0 | |
a |−3|=3 ? przeciez −3<0 od zera a mimo to minus znika
30 sty 10:39
Dominik: to co napisales do definicja wartosci bezwzglednej. podstaw teraz za x −3. jako ze −3 < 0 to z
|x| otrzymamy −x, czyli |−3| = −(−3). minus i minus to plus, czyli ostatecznie |−3| = 3.
30 sty 10:44
iLoveMath: aa ok

−(− dziękii
30 sty 10:49
pigor: ... problem jest taki, że nauczyciele źle tego uczą , a powinni np. tak
wartość bezwzględna liczby ujemnej
jest liczbą do niej przeciwną − nic więcej , czyli
x<0 ⇒ |x|= −x i tego na każdym kroku wymagać do momentu, aż delikwent zrozumie,
a więc np: nie tak : |−5|=5 , tylko tak |−5|= −(−5)=5 i taka subtelna różnica pozwoli
zapamiętać, dlaczego w definicji jest to : |x|=−x gdy x<0 . ...
30 sty 13:39