przedzialy monotonicznosci
iLoveMath: Hej, mam do zbadania przedziały monotoniczności takiej funkcji
x
1=5 x
2=2
| | ⎧ | x2−7x+10 dla x∊(−∞, 2>∪<5, ∞) | |
| i teraz dlaczego |x2−7x+10|= | ⎨ | |
|
| | ⎩ | −(x2 − 7x + 10) dla x∊(2, 5) | |
?
ok to teraz dalej pochodne dla każdego przypadku
1. x
2−2x−3
x
1=−1 x
2=3
2. −x
2+2x+3
x
1=−1 x
2=3
obie parabole przecinaja oś w tych samych miejscach zerowych, z tym że ramiona jednej
skierowane są w górę, a drugiej w dół. co w takim przypadku

?
30 sty 10:19
Skipper:
... policzyłeś tylko miejsca "zerowania" pochodnych.
Zauważ jednak, że musisz każdorazowo sprawdzić czy mieszczą się one w rozpatrywanych
przedziałach ... (w pkt.1 x=3 poza przedziałem ... zaś w pkt.2 x=−1 poza przedziałem)
... więc zmianę znaku rozpatruj w odpowiednich przedziałach −
30 sty 10:59
iLoveMath:

a co z dziedziną jjeśli jest R\{1} ?
bo w 1 przypadku gdy x∊(−
∞,2>∪<5,
∞)
f(x)>0 dla x∊(−
∞, −1)∪(5,
∞)
f(x)<0 dla x∊(−1,2) tak to ma być
30 sty 11:29
iLoveMath: ?
30 sty 11:48
Aga1.:

Zwróć uwagę, że do dziedziny nie należy 1
Rozpatrujesz dwa przypadki
1)Dla x∊(−
∞,2>U<5,
∞)/{1}
Funkcja f przyjmuje postać
Pochodna
| | (2x−7)(x−1)−(x2−7x+10) | | x2−2x−3 | |
f'(x)= |
| = |
| |
| | (x−1)2 | | (x−1)2 | |
Wykres pochodnej (licznika)
Na podstawie wykresu pochodnej podajesz przedziały monotoniczności
f↗(−
∞,−1)
f↗<5,
∞)
f↘(−1,1)
f↘(1,2)
Rozpatrz podobnie drugi przypadek.
30 sty 13:01
iLoveMath:

ok, więc pochodna w drugim przypadku to −x
2+2x+3
x
1=−1 x
2=3
rozpatruje dla przedziału x∊(2,5)\{1}
więc f(x)↗ dla x∊(2.3)
f↘ dla x∊(3,5) tak ?
30 sty 14:28
iLoveMath: a jak zapisać odpowiedź dla całej funkcji ?
30 sty 16:07
iLoveMath: czy to będzie
f↗ dla x∊(−
∞,−1)∪<5,
∞)∪(2.3)
f↘(−1,1)∪(1,2)∪(3,5)
30 sty 16:51
iLoveMath: ?
30 sty 18:13
Aga1.: Odp.
Przepisz moją i dopisz swoją.(6 linijek)
Nie sprawdzałam Twoich obliczeń .Rozpatrujesz w przedziale (2,5), bo 1 do tego przedziału nie
należy.
Przy monotoniczności nie łącz przedziałów sumą
30 sty 18:22
iLoveMath: Przy monotoniczności nie łącz przedziałów sumą
ja już sam nie wiem co mam robić, profesor na ćwiczeniach tak pisał to i ja tak pisze

a takie pytanie bo chyba błąd zrobiłem w pochodnej w 2 przykładzie dla
| | (−2x+7)(x−1)−(x2+7x−10) | |
u('{−x2+7x−10}{x−1})'= |
| = |
| | (x−1)2 | |
| | −2x2+2x+7x−7−x2−7x+10 | |
|
| = |
| | (x−1)2 | |
30 sty 18:37
Aga1.: | | −x2+7x−10 | | (−2x+7)(x−1)−(−x2+7x−10) | | −x2+2x+3 | |
( |
| )'= |
| = |
| |
| | x−1 | | (x−1)2 | | (x−1)2 | |
Z tym przedziałami przy monotoniczności tak jest, że czasami można połączyć je sumą mnogościową
, a czasami nie.
Jak nie wiesz, czy można, czy nie można , to po prostu ich nie łącz i już.
30 sty 22:56