zbior wartości
kozaczkie: Takie mam zadanko

: Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)=
2−sinx3+sinx
29 sty 23:30
29 sty 23:46
kozaczkie: Tak
29 sty 23:52
Andrzej: wskazówka
| | −3−sinx+5 | | 5 | |
...= |
| = −1 + |
| |
| | 3+sinx | | 3+sinx | |
29 sty 23:52
kozaczkie: O super. Tylko teraz czy udało mi się skorzystać. Zw=<0,25;1,5>?
29 sty 23:58
ICSP: to w takim razie zaczynając od oczywistości :
D : x ∊ R
−1 ≤ sinx ≤ 1
2 ≤ sinx + 3 ≤ 4
| 3 | | 5 | | 1 | |
| ≥ |
| + 1 ≥ |
| |
| 2 | | sinx + 3 | | 4 | |
| 3 | | 2 − sinx | | 1 | |
| ≥ |
| ≥ |
| |
| 2 | | 3 + sinx | | 4 | |
Ponieważ dziedziną jest zbiór liczb rzeczywistych nic nie muszę wyrzucić ze zbioru wartości
29 sty 23:59
ICSP: w przed ostatniej linijce powinno być oczywiście :
| 3 | | 5 | | 1 | |
| ≥ |
| − 1 ≥ |
| |
| 2 | | sinx + 3 | | 4 | |
30 sty 00:03
kozaczkie: Dziękuję ICSP
30 sty 00:10