matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
Matu'Shaq:
Kolejna całeczka do rozwiązania: ∫
√
2x
2
+5
29 sty 23:11
Bogdan:
2x
2
+5
2x
2
5
∫
√
2x
2
+5
dx = ∫
dx =
dx + ∫
dx =
√
2x
2
+5
√
2x
2
+ 5
√
2x
2
+ 5
= A + B
2x
2
1
4x
A = ∫
dx =
∫ (x *
)dx przez części
√
2x
2
+ 5
2
√
2x
2
+ 5
5
B = ∫
dx, podstawienie (I podstawienie Eulera)
√
2
x +
√
2x
2
+ 5
= t
√
2x
2
+ 5
Jest tu dużo pisania
29 sty 23:41
Mila:
Co proponujesz?
29 sty 23:41