PW:
Dla jednokrotnego rzutu dwiema kostkami
Ω = {(m,n): m,n∊{1,2,3,4,5,6}}.
Spełnione są warunki zastosowania tzw. klasycznej definicji prawdopodobieństwa.
|Ω| = 6
2
Zdarzenie A − "wyrzucono nie więcej niż 7 oczek"
A={(a,b): a,b∊{1,2,3,4,5,6} ∧ a+b≤7}
zawiera − jak łatwo policzyć − (6+5+4+3+2+1)= 21 elementów,
wobec tego
Pięciokrotne powtarzanie tego samego doświadczenia spełnia warunki schematu
Bernoulliego,
w którym przez sukces rozumiemy wyrzucenie nie więcej niż siedmiu oczek, prawdopodobieństwo p
| | 7 | |
sukcesu jest równe |
| . |
| | 12 | |
Prawdopodobieństwo P
5(3) osiągnięcia dokładnie 3 sukcesów w pięciu próbach wyraża się wzorem:
| | 73.52 | | 10.342.25 | | 85750 | | 85750 | |
10. |
| = |
| = |
| = |
| , |
| | 125 | | 125 | | 125 | | 248832 | |
w przybliżeniu 0,3446
Aż musiałem sobie przeliczyć, bo trudno było, Michale, odpowiedzieć na tak "genialnie skrótowy"
plan rozwiązania. Teraz widzę, co
Mila 
miala na myśli pisząc "mniej wiecej".