Macierze
jul:
Wiedząc, że wyznacznik macierzy 4 5 7 jest równy −175, wyznacz macierz odwrotną
−3 2 −5
5 3 1
i wykorzystując ją rozwiąż układ równań M.X = [14, 7, 0]X
Wiem jak rozwiązać pierwszą część zadania z macierzą odwrotną, ale proszę o pomoc jak z jej
wykorzystaniem obliczyć ten układ rownań.
29 sty 22:41
Artur_z_miasta_Neptuna:
mala uwaga ... tam nie ma X tylko T przy wektorze
MX = [...]T //*M−1 (z lewej)
M−1MX = M−1*[...]T
X = M−1*[...]T
i mnożysz macierz razy wektor
29 sty 22:45
jul:
a b c 14a 7b 0
d e f x [14, 7, 0] = 14d 7e 0
g h i 14g 7h 0
Czy tak będzie wyglądało to mnożenie?
29 sty 23:01
jul: powiedzcie mi, proszę, czy dobrze pomnożyłam macierz przez wektor?
30 sty 00:07
Aga1.: Macierz A można mnożyć przez macierz B, gdy liczba kolumn macierzy A= liczbie wierszy macierzy
B.
Ale masz mnożyć przez [14,7,0]T
30 sty 08:45