Ile wynosi kąt ostry
Asiaczek.xp: Kąt a jest ostry i ctgα = 0,5. Wówczas,
α≤ 60
α≤30
α≥60
α=30
29 sty 22:09
sushi_ gg6397228:
otworz tablice maturalne i odczytaj ile wychodzi "α" dla tg α= 2
29 sty 22:15
pomocyyy: skoro kąt α jest ostry, to należy do I ćwiartki tj. (0;90) − oczywiście tutaj mowa o stopniach

ctgα=0,5, więc tgα=2 (tg jest odwrotnością ctg)
Patrząc na tablicę wartości funkcji trygonometrycznych najbliżej tej wartości tg jest kąt α o
miarze 64stopni, tak więc wydaje mi się, że prawidłowa będzie odpowiedź α≥60.
29 sty 22:16
Mati_gg9225535: albo sie pomęcz bardziej i
cosα = 0,5 sinα
podstawiamy do 1 trygonometrycznej:
sin
2α + cos
2α = 1
| | 2√5 | | 2√5 | |
sinα = |
| v sinα = − |
| n.s.w.z. bo α ∊ (0o, 90o) |
| | 5 | | 5 | |
α ≈ = 63
o
29 sty 22:18
Asiaczek.xp: Ok , bardzo dziękuj
29 sty 22:24