oblicz całkę przez podstawianie
Andrzej:
29 sty 21:58
Bogdan:
sin2x = t
29 sty 22:16
Andrzej: podstawialem, pochodna z tego wynosi 2sinxcosx i nic mi to nie daje. Chyba ze zle obliczylem
pochodna.
29 sty 22:22
Bogdan:
sin2x = ...
29 sty 22:24
Andrzej: przeciez jest to pochodna zewnetrzna razy pochodna wewnetrzna czyli (sin2x)' * (sinx)'= 2sinx
* cosx
29 sty 22:33
Bogdan:
sin
2x = t, 2sinx cosx dx = dt ⇒ sin2x dx = dt
29 sty 22:40
Andrzej: nie rozumiem. 2sinx cosx =sin
2x
29 sty 22:41
Mila:
sin2x=2sinx cosx
| | 2sinx cosx | |
∫ |
| dx= [sin2x=t; 2sinx cosx dx=dt] |
| | √1−sin4x | |
29 sty 22:43
Andrzej: ogolny wzor moze wygladac tak: sinnx= nsinx cosx ?
29 sty 22:46
Bogdan:
A gdzie Andrzeju zobaczyłeś zapis: 2sinx cosx = sin2x ? U mnie takiego zapisu nie ma.
29 sty 22:48
Andrzej: "n" nie miało być do potęgi.
29 sty 22:51
Andrzej: moge podstawic z t 1−sin2x?
29 sty 23:05
Bogdan:
Przecież masz już prawie rozwiązane zadanie. Pokazuję pełne rozwiązanie.
sin
2x = t, 2sinx cosx dx = dt ⇒ sin2x dx = dt
| | sin2x | | dt | |
∫ |
| dx = ∫ |
| = arcsint + C = arcsin(sin2x) + C |
| | √1 − sin4x | | √1 − t2 | |
29 sty 23:11
Bogdan:
i przypominam zależność: sin2α = 2sinα cosα
29 sty 23:12