Dziedzina, monotoniczność, granica..
pytajnik: Witam!
Byłbym niezmiernie wdzięczny za pomoc z kilkoma zadankami:
1) Wyznaczyć dziedzinę:
g(x) = √x2−4 + log1/2(x+5)
2) Zbadać monotoniczność:
an= n+1/2n+5
3) Obliczyć:
lim (n−>∞)= n√6n+3n
29 sty 21:56
pytajnik: W trzecim oczywiście pierwiastek n−tego stopnia.
Z góry dzięki za pomoc
29 sty 21:57
Aga1.: 1) x2−4≥0
i x+5>0 rozwiąż
3)Twierdzenie o trzech ciągach
n√6n ≤n√6n+3n≤n√2*6n
granicą tego ciągu jest 6.
2) Badaj różnicę an+1−an=
29 sty 23:03
pytajnik: 1) x≥2, x>−5
Czyli D: x∊ (−5, +∞) ?
2) an+1−an = 3/4n2+24n+35 <−funkcja rosnąca. To wszystko?
3) Hm, jeśli dobrze liczę wychodzi coś takiego:
6≤9≤12 Co dalej? Czy to już koniec?
30 sty 11:04
PW:
2. Będzie widać bez liczenia, gdy dokonamy przekształcenia:
| | 1 | 2n+2 | | 1 | 2n+5−3 | | 1 | | 3 | |
an= |
|
| = |
|
| = |
| (1− |
| ) |
| | 2 | 2n+5 | | 2 | 2n+5 | | 2 | | 2n+5 | |
| | 3 | |
Tu bez rachunków widać, że im większa n, tym mniejszy ułamek |
| , czyli coraz mniej |
| | 2n+5 | |
odejmujemy od jedynki − ciąg jest rosnący.
Formalny rachunek jest taki: dla dowolnej naturalnej k
k+1>k
2(k+1)+5>2k+5
| | 1 | | 3 | | 1 | | 3 | |
|
| (1− |
| )> |
| (1− |
| ), |
| | 2 | | 2(k+1)+5) | | 2 | | 2k+5 | |
czyli
a
k+1 > a
k
− ciąg jest rosnący
30 sty 11:17
PW: A jakie cuda spowodowały, że an+1−an= 3/4n2+24n+35 nie mogę zrozumieć (chyba że
rozwiązujemy różne zadania).
30 sty 11:24
Aga1.: 1) Dziedzina źle.
x2−4≥0⇔x∊(−∞,−2>U<2,∞) ( 0blicz miejsca zerowe i narysuj parabolę ramionami do góry)
3) Obliczasz granicę ciągu z lewej strony i z prawej strony, granice tych ciągów są równe 6 ,
wtedy granica wyjściowego ciągu jest też równa 6.
n√6n=6→6, gdy n→∞
n√2*6n=n√2*n√6n→1*6=6, gdy n→∞
30 sty 12:05