pochodna z definicji
Gania: Podaj definicje pochodnej i na jej podstawie oblicz:
(
3√x)'
zaczynam od definicji:
limΔx→0f(x + Δx) − f(x)Δx
lim
3√x+Δx − 3√xΔx
0/0 symbol nieoznaczony próbowałam robić l'hospitala ale nie wiem jak ma wyglądać pochodna tej
funkcji. Co zrobić z Δx?
29 sty 21:43
PW: Nie wolno korzystać z de l"Hospitala, gdy wyprowadzasz wzór. Zwyczajne wzorki skróconego
mnożenia.
29 sty 21:46
asdf: Δx jest tą różnicą między argumentami, czyli:
Δx = x − x
0
f(x) =
3√x
f(x+Δx) =
3√x + Δx
mozesz tez skorzystać z drugiego wzoru:
| | f(x) − f(x0) | |
limx→x0 |
| |
| | x−x0 | |
podpowiem:
f(x
0) =
3√x0
29 sty 21:55