Rozwiązaćcałkę potrójną
Bartek: ∫∫∫ (x+(yz)2) dxdydz x=−2,x=−1, y=0, y=1,z=0,z=2y
29 sty 21:35
Krzysiek: granice całkowania masz już podane więc rozbij całkę potrójną na całki iterowane.
29 sty 21:37
Bartek: Ok rozbilem , a jak zacząć w ogóle ? przez jakieś podstawienie?
29 sty 21:50
Krzysiek: rozbij na sumę dwóch całek, porozdzielaj zmienne
29 sty 21:51
Bartek: czyli powiedzmy ,że coś takiego mamy : ∫x+y2z2 dz=(x+y2)∫z2 dz o to chodzi?
29 sty 21:53
Krzysiek: no akurat nie (x+y2)z2 ≠xy2 z2
∫∫∫x+y2 z2 dxdydz=∫∫∫xdxdydz+∫∫∫y2 z2 dxdydz
∫∫∫xdxdydz=∫−1−2xdx *∫01∫02ydzdy=(...)*∫012ydy=...
29 sty 21:57
Bartek: Dobra dzięki teraz wiem jak zrobić
29 sty 22:02