Proszę o wskazówkę albo radę
blan: Proszę o pomoc w takim zadaniu .
Wysokość trapezu prostokątnego jest równa 4 a jego przekątne maja długości 2√5 oraz 5 .trapez
ten obracamy wokół prostej zawierającej krótsze ramię .Oblicz objętość powstałej bryły
Ja to zrobiłam tak że wyliczyłam górną podstawę czyli 3.No i w tym punkcie utkwiłam
29 sty 21:34
Michał: Jeśli masz podstawę to policz też drugą. Później policz drugie ramię (to wszsytko z pitagorasa
można) później jak określisz które ramię jest krótsze to wokół tego obracasz ten trapez. Mi
wyszło (ale nie wiem czy sie nie pomyliłem) ze ramię będące wysokością jest krótsze bo to
drugie to
√17. Wobec tego obracając wokół tego ramienia otrzymujemy tzw stożek ścięty. Są
wzory w różnych tablicach i obliczenie z nich objętości nie jest zbyt trudne.
A tak zapytam co to za poziom bo na maturze tego nie ma
29 sty 22:47
Eta:

Powstała bryła jest stożkiem ściętym ( V można policzyć z gotowego wzoru
zobacz na Wiki

lub tak;
Oblicz z tw. Pitagorasa ..... otrzymasz r= 2 , R= 3
Oraz z podobieństwa trójkątów OAW i SBW
H (dużego stożka) = 4+8=12 R = 3
x=h ( małego stożka) = 8 , r=2
V( stożka ściętego) = V( dużego )− V(małego) =.........
29 sty 22:50
Eta:
krótsze ramię równe jest h −− trapezu
29 sty 22:51
blan: michał jest to poziom rozszerzony . jak to na maturze nie ma ? jest bo mamy sprawdzina z brył
obrotowych . wielkie dzięki .
nie da się obliczyć z pitagorasa drugiej podstawy ? chyba że je nie wiem jak to zrobić
30 sty 13:45
blan: Eta jak to z pitagorasa obliczyć ? POMOCY
30 sty 13:48
blan: a dobra już wiem wiem dzięki za wszystko wiem już widzę
DZIEKUJE
30 sty 13:49