wykaż
mada: | | 1 | |
Wykaż że dla każdej liczby rzeczywistej x prawdziwa jest nierówność sin6x + cos6x≥ |
| |
| | 4 | |
29 sty 21:12
mada: jeśli mógłby mnie ktoś chociaż trochę naprowadzić na sposób w jaki to rozwiązać to będę
wdzięczna
29 sty 21:24
Mila:
(sin2x)3+(cos2x)3=(sin2x+cos2x)*(sin4x−sin2xcos2x+cos4x)=
(ze wzoru a3+b3=(a+b)(a2−ab+b2)
=1*(sin2x+cos2x)2−2sin2xcos2x−sin2cos2x)=
=1−3sinxcosx
dalej pomyślisz?
29 sty 21:59
Mila: powinno być:
1−3sin2xcos2x
29 sty 22:00
mada: dzięki
29 sty 22:39
Mila:
30 sty 00:49