matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
całka
Matu'Shaq:
Jeżeli ktoś byłby w stanie to prosiłbym o rozwiązanie całki:
x
4
+1
∫
x
3
−x
Dzięki z góry za pomoc
29 sty 21:11
Mila:
(x
4
+1):(x
3
−x)=x −(x
4
−x
2
) ======= x
2
+1 reszta
x
4
+1
x
2
+1
∫
dx=∫(x+
)dx=
x
3
−x
x(x−1)(x+1)
x
2
+1
=∫xdx+∫
)dx= drugą całkę na ułamki proste
x(x−1)(x+1)
29 sty 22:35
Matu'Shaq:
dzięki
29 sty 23:04
Mila:
29 sty 23:21