oio
kkkkkkkkk: W trójkącie prostokątnym ABC, kąt C= 90. Poprowadzono wysokość CD. Wyznacz miary kątów ostrych
w tym trókącie, wiedząc, że |AC|=|DB|−|AD|
29 sty 21:01
Eta:

Jeden ze sposobów:
z treści zadania x−y= b to: (*) (x−y)
2=b
2
z podobieństwa trójkątów ACD i CDB
z tw. Pitagorasa (**) (x+y)
2=a
2+b
2
(*) x
2−2xy+y
2=b
2 ⇒ x
2+y
2= b
2+2xy
(**) x
2+2xy+y
2= a
2+b
2 ⇒ x
2+y
2= a
2+b
2−2xy
to b
2+2xy=a
2+b
2−2xy ⇒ 4xy= a
2
| | h | | 1 | |
to w ΔCDB |
| = sinβ= |
| ⇒ β= 30o , to α= 60o |
| | a | | 2 | |
29 sty 21:48