symetralna odcinka
mati: wyznacz rownanie symetralnej odcinka o koncach A(−2,2)B(2,10)
29 sty 20:59
bash: Wzór na równanie symetralnej odcinka możesz znaleźć w tablicach maturalnych
29 sty 21:00
lila: np. C(x,y) jest dowolnym punktem należącym do symetralnej i wtedy zachodzi warunek AC=BC i
wyliczasz z tego warunku y=...
29 sty 21:02
bash: przepraszam rozpędziłem się...w tablicach znajdziesz wzór na środek
| | xA+xB | | yA+yB | |
odcinka...( |
| ; |
| )...1)wyznacz równanie prostej przechodzącej przez punkt |
| | 2 | | 2 | |
A i B, załóżmy y
2)symetralna będzie prostą prostopadła do y i przechodzącą przez środek odcinka AB
29 sty 21:04
Mila:

A(−2,2); B(2,10)
| | −2+2 | | 2+10 | |
S=( |
| ; |
| )=(0;6) |
| | 2 | | 2 | |
prosta AB: y=ax+b
b=6 i A∊prostej
2=a*(−2)+6⇔−2a=−4 ⇔a=2
y=2x+6
Symetralna
29 sty 21:48
Aga1.: Inny sposób .
Punkt P(x,y) należy do symetralnej odcinka AB, gdy
IAPI=IBPI/
2
IAPI
2=IBPI
2
(
√(x+2)2+(y−2)2)
2=(
√(x−2)2+(y−10)2)
2
x
2+4x+4+y
2−4y+4=x
2−4x+4+y
2−20y+100
16y=−8x+96
29 sty 23:12