wysokosc 3kata rownoramiennego
Dominik: Podstawa trójkąta równoramiennego ma długość 4. Środek okręgu opisanego na tym trójkącie dzieli
jedną z wysokości trójkąta na odcinki, w których stosunek długości wynosi 3 : 5. Oblicz
długość ramienia trójkąta.
czy ktos jest w stanie wyjasnic mi czemu w odpowiedziach rozpatrzony jest tylko przypadek, ze
jest to wysokosc opuszczona na jedno z ramion? wydaje mi sie, ze rownie dobrze moze byc to
wysokosc opuszczona na podstawe.
29 sty 20:57
Mila:
Właśnie nie może być mowy o wysokości opuszczonej na jedno z ramion , bo środek okręgu
opisanego na Δ leży na przecięciu symetralnych boków. Jeśli wysokość zawarta w symetralnej
ramienia to oznacza , że Δ jest równoboczny, a jak Ci wiadomo wtedy środek okręgu dzieli
wysokość w stosunku 1:2.
29 sty 21:26
Dominik: dzieki.

z geometrii do matury jeszcze duzo bede meczyl. mam problemy nawet w podstawa.
29 sty 21:39
Mila: Myślę,że nie jest tak źle, jak piszesz.
29 sty 21:49
Dominik: to moze na boku takie sprawdzenie:
Pole trójkąta równoramiennego jest równe 25. Oblicz długość promienia okegu wpisanego w trójkąt
wiedząc, że ramię jest dwa razy dłuższe od podstawy.
zadanie jest z podstawy, a ja uzywalem jedynki trygonometrycznej, ktora jest wiedza z
rozszerzenia ⇒ czyli pewnie zaszalalem wiecej i za duzo kombinowalem w tym zadaniu.
| | P | | 10 | |
oznaczylem podstawe jako x, ramiona jako 2x. wiec r = |
| = |
| |
| | p | | x | |
| | 1 | |
policzylem kosinus kata miedzy podstawa a ramieniem = |
| , po czym zamienilem na sinus. P = |
| | 4 | |
| | 1 | | 10 | |
|
| x2sinα = 25 ⇒ x = |
| . podstawiajac do rownania z r otrzymuje prawidlowy |
| | 2 | | 4√15 | |
wynik: r =
4√15. nie przekombinowalem?
podobnie w poprzednich zadaniach, wydaje mi sie ze przekombinowalem i moze dalo sie cos innego
zauwazyc. z drugiej strony moze przesadzam i wszystko robie jak najbardziej prawidlowo.
29 sty 21:58
Mila:

Można tak:
P=25
| | 1 | | 3 | | 15 | |
h2=4a2− |
| a2=3 |
| a2= |
| a2 |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
a
2√15=100
a=..
porównanie pól:
porównujesz sposoby i wybierasz.
29 sty 22:23
Aga1.:

r=U{P
tr{p}, gdzie p połowa obwodu.
h
2=16x
2−x
2
h=
√15x
x
2√15=25
p=5x
r=
4√15
29 sty 22:36
29 sty 22:38
Dominik: czyli w zasadzie to samo, kwestia uzycia innego wzoru na pole. dzieki.
29 sty 22:38
Kamcio :) : jeśli chodzi o geometrię to akurat moim zdaniem trudniejsza jest podstawa niż
rozszerzenie....za dużo tych twierdzen jest na rozszerzeniu Widzę takie zadanie z podstawy,
myślę sobie, tu twierdzenie sinusów, tutaj wzór herona, inne cuda niewidy, a potem sie okazuje
że wystarczyło twierdzenia pitagorasa użyć
29 sty 22:40