matematykaszkolna.pl
wysokosc 3kata rownoramiennego Dominik: Podstawa trójkąta równoramiennego ma długość 4. Środek okręgu opisanego na tym trójkącie dzieli jedną z wysokości trójkąta na odcinki, w których stosunek długości wynosi 3 : 5. Oblicz długość ramienia trójkąta. czy ktos jest w stanie wyjasnic mi czemu w odpowiedziach rozpatrzony jest tylko przypadek, ze jest to wysokosc opuszczona na jedno z ramion? wydaje mi sie, ze rownie dobrze moze byc to wysokosc opuszczona na podstawe.
29 sty 20:57
Mila: Właśnie nie może być mowy o wysokości opuszczonej na jedno z ramion , bo środek okręgu opisanego na Δ leży na przecięciu symetralnych boków. Jeśli wysokość zawarta w symetralnej ramienia to oznacza , że Δ jest równoboczny, a jak Ci wiadomo wtedy środek okręgu dzieli wysokość w stosunku 1:2.
29 sty 21:26
Dominik: dzieki. z geometrii do matury jeszcze duzo bede meczyl. mam problemy nawet w podstawa.
29 sty 21:39
Mila: Myślę,że nie jest tak źle, jak piszesz.emotka
29 sty 21:49
Dominik: to moze na boku takie sprawdzenie: Pole trójkąta równoramiennego jest równe 25. Oblicz długość promienia okegu wpisanego w trójkąt wiedząc, że ramię jest dwa razy dłuższe od podstawy. zadanie jest z podstawy, a ja uzywalem jedynki trygonometrycznej, ktora jest wiedza z rozszerzenia ⇒ czyli pewnie zaszalalem wiecej i za duzo kombinowalem w tym zadaniu.
 P 10 
oznaczylem podstawe jako x, ramiona jako 2x. wiec r =

=

p x 
 1 
policzylem kosinus kata miedzy podstawa a ramieniem =

, po czym zamienilem na sinus. P =
 4 
 1 10 

x2sinα = 25 ⇒ x =

. podstawiajac do rownania z r otrzymuje prawidlowy
 2 415 
wynik: r = 415. nie przekombinowalem? podobnie w poprzednich zadaniach, wydaje mi sie ze przekombinowalem i moze dalo sie cos innego zauwazyc. z drugiej strony moze przesadzam i wszystko robie jak najbardziej prawidlowo. emotka
29 sty 21:58
Mila: rysunekMożna tak: P=25
 1 
(2a)2=(

a)2+h2
 2 
 1 3 15 
h2=4a2

a2=3

a2=

a2
 4 4 4 
 15 
h=

a
 2 
1 15 

a*

a=25
2 2 
a215=100 a=.. porównanie pól: porównujesz sposoby i wybierasz.
29 sty 22:23
Aga1.: rysunekr=U{Ptr{p}, gdzie p połowa obwodu. h2=16x2−x2 h=15x
 1 
P=

*2x*15x
 2 
x215=25
 5 
x=

415 
p=5x r=415
29 sty 22:36
Aga1.:
 Ptr 
r=

p 
29 sty 22:38
Dominik: czyli w zasadzie to samo, kwestia uzycia innego wzoru na pole. dzieki. emotka
29 sty 22:38
Kamcio :) : jeśli chodzi o geometrię to akurat moim zdaniem trudniejsza jest podstawa niż rozszerzenie....za dużo tych twierdzen jest na rozszerzeniu Widzę takie zadanie z podstawy, myślę sobie, tu twierdzenie sinusów, tutaj wzór herona, inne cuda niewidy, a potem sie okazuje że wystarczyło twierdzenia pitagorasa użyć
29 sty 22:40