funkcje liniowe
kasia: Narysuj wykres funkcji f a następnie podaj ZW, Mo, max. przedziały monotoniczności.
f(x) = { −2 dla x<−1 }
{ x2 dla x≥−1 }
nie wiem nawet od czego zacząc...
29 sty 20:48
tn: Jak narysujesz to wszystko zobaczysz!
No więc masz oś X.
I dla x<−1 dajesz −2
Zaś dla x>=−1 dajesz x2
Wiesz jak to?
29 sty 20:50
kasia: niestety nie za bardzo...
29 sty 20:53
tn:

Widzisz teraz:
Minimum: −2
Maksimum nie da rady określić.
ZW: <0;+
∞) ∪ { −2}
Jest stała x∊(−
∞;−1)
maleje: <−1;0)
rośnie: <0;+
∞)
29 sty 21:06
kasia: to wyżej to jest parabola z tego x
2 dla x≥ −1
29 sty 21:11
tn: tak
29 sty 21:11
tn: (fragment paraboli)
29 sty 21:12
kasia: a jak wyliczyć z tego miejsca zerowe?
29 sty 21:17
tn: 0 = x2
x=0
29 sty 21:17
kasia: jak to wyliczyles, za f(x) podstawiles 0?
29 sty 21:19
tn: Pytanie czym jest miejsce zerowe?
ARGUMENT dla którego funkcja osiąga WARTOŚĆ ZERO
f(x) jest wartością w zależności od x
Pytając o miejsce zerowe popatrz:
Zgodnie z definicją pytasz dla jakiego argumentu funkcja osiąga zero
więc, zapiusejsz: f(x) = 0 (znaczy tyle samo, co dla jakiego argumentu(x) funkcja osiąga
wartość zero)
f(x)= 0
x2=0
x=0
29 sty 21:22
kasia: ok nie rozumiem jeszcze zapisu ZW.
dlaczego jest <0;+
∞) ∪ {−2}

?
29 sty 21:28
tn: ZW, czyli zapis zbiór wartości. Przeciwidziedzina inaczej. A skoro przeciwdziedzin∪a, to nie
odczytujemy jej na osi X, tylko Osi Y.
Gdzie są pokryte punkty na Osi Y ?
Czy wartość (nie argument!) −1 jest zaznaczona na wykresie ? Nie.
A co oznacza sam zapis.
<0

− to wiesz dlaczego. znaczek '∪' oznacza sumę. Dołączamy jeszcze element −2, bo istnieje
taka warotść(funkcją ją przyjmuje)
29 sty 21:31
kasia: no teraz rozumiem

dziękuje
29 sty 21:34