ciagi
mati: wyznacz x , jesli x , y , x+2 sa kolejnymi wyrazami ciagu arytmetycznego
29 sty 20:42
Kamcio :) : znasz definicję ciągu arytmetycznego? bo w zasadzie nic więcej nie jest potrzebne
29 sty 20:43
bash: pamiętasz taką zależność?
29 sty 20:44
Dominik: zauwaz ze x = an
y = an + 1
x + 2 = an + 2
w szczegolnosci 1 i 3ci wyraz − roznia sie o 2. mozna rowniez powiedziec ze sie roznia o 2r.
wiemy wiec ze
2r = 2 ⇒ r = 1
stad
y = x + 1
podstawiamy pod wlasnosc ciagu arytmetycznego: 2an = an − 1 + an + 1
2(x + 1) = x + x + 2
dokoncz
29 sty 20:45