Przekatna prostopadłościanu tworzy ze ścianami o wspólnym wierzchołku kąty alfa beta gama wykaż
że zachodzą równości
sin2α+sin2β+sin2γ=1
cos2α+cos2β+cos2γ=2
Musimy skorzystać "z Pitagorasa":
| a2 | b2 | c2 | ||||
sin2α + sin2β + sin2γ = | + | + | = | |||
| x2 | x2 | x2 |
| a2 + b2 + c2 | a2 + b2+c2 | a2+ d2 | x2 | |||||
= | = | = | = | =1 | ||||
| x2 | x2 | x2 | x2 |
| b2+c2 | a2 + c2 | a2+b2 | ||||
przekątnych ścian bocznych /// = | + | + | = | |||
| x2 | x2 | x2 |
| a2+b2+c2 | ||
= 2* | = 2*1 = 2 | |
| x2 |