.
karol: Prosiłbym o pomoc w tym przykładzie , 5x=6x+1
29 sty 20:04
karol: 5x=6x+1 źle napisałem
29 sty 20:05
Patryk: log6(5/6)=x taki wynik ?
29 sty 20:08
Kamcio :) : 56x=6
logspan style="font-family:times; margin-left:1px; margin-right:1px">56 6=x
29 sty 20:09
karol: Tak tylko mam problem jak przedstawić to za pomocą logarytmu byłby ktoś w stanie mi to
wytłumaczyć ?
29 sty 20:10
Patryk: znaczy umie odwrotnie ten logarytm
29 sty 20:10
Kamcio :) : log5/6 6=x
29 sty 20:10
Patryk: log(5/6)6
29 sty 20:11
Kamcio :) : dzielisz równanie obustronnie przez 6x
(56)x=6
teraz z definicji logarytmu : loga(b)=c ⇔ ac=b
u Ciebie a=56 b=6 c=x podstaw sobie
29 sty 20:12
karol: Bo jest tak : 5x=6x+61
5x/6x=6 co dalej ?
29 sty 20:12
karol: Bardzo dziękuje
29 sty 20:12
Kamcio :) : onienienienienienie 6x+1≠6x+61 ...
6x+1=6x*61 jak już
29 sty 20:13
karol: oj nie zauważyłem

i zapędziłem się ;x
29 sty 20:15