prawdopodobieństwo
magda: Uczeń losowo wybiera odpowiedzi do dwóch zadań testowych. W pierwszym zadaniu spośród czterech
odpowiedzi jedna jest poprawna, a w drugim − spośród pięciu odpowiedzi dwie są poprawne.
Oblicz prawdopodobieństwo tego, że uczeń właściwie odpowiedział:
a)co najmniej w jednym zadaniu
29 sty 19:16
tn: Załóżmy przeciwnie, że ani razu nie trafił:
Że w za pierwszym razem nie trafi jest jak 3/4
Zaś za drugim jak 3/5
3/4*3/5 = 9/20
1−9/20 = 20/20−9/20=11/20
29 sty 19:23
magda: czyli jakby załozyć ze trafił wyjdzie 14, 25a potem mnozymy ulamki i w C wyjdzie
220 czyli 110?
29 sty 19:27
tn: czym jest C?
29 sty 19:31
magda: podpunkt a przepraszam chodziło mi o a
29 sty 19:33
tn: Jeśli nie chcesz robić tego z zdarzenia przeciwnego to masz dwie kila możliwości:
Trafił tylko w 1.
1/4*3/5 = 3/20
Trafił tylko w 2.
3/4*2/5 = 6/20
Trafił tylko w 3.
1/4*2/5 = 2/20
Suma wynosi 11/20
29 sty 19:38